Af Jakob Willadsen (08/08/2002)
Bragt i Ung og Forelsket

Læs også om støtte til tværkulturelle par

Hvad nu hvis du bliver hamrende forelsket i en med en anden kulturbaggrund end din egen. Ville du turde satse på det Eller ville du mene, at det vil skabe for store problemer – Nogle gange lykkes sådanne forhold og andre gange slet ikke, siger Ahmet Demir, der er familieterapeut og leder af ungdomsprojektet Blæksprutten i Hvidovre.

Selvfølgelig kan det lade sig gøre, men det er langt fra sikkert, at det bliver nemt. Hvis det er en dansk dreng, som forelsker sig i fx en tyrkisk pige, så kommer det meget an på hendes familiebaggrund. Hvis hun kommer fra en veluddannet eller en rimelig frisindet familie, så vil de måske være åbne overfor et forhold.

Men vi må ikke glemme, at langt de fleste tyrkere og kurdere i Danmark oprindeligt kommer fra små samfund ude på landet, og ofte har de ingen uddannelse. Normalt ville det være dem inderligt imod, at deres datter skulle giftes med en dansk mand. Først og fremmest fordi det er vigtigt for dem, at deres børn fører familietraditionerne videre, og det kan jo godt være svært, hvis der kommer en fremmed ind i familien.

Desuden bryder de fleste forældre sig ikke om, at deres børn adskiller sig væsentligt fra dem selv. Og mon ikke de fleste danske forældre har det på samme måde. I øvrigt så opstår problemet ikke kun mellem danskere og indvandrere. Det opstår også blandt indvandrere i Danmark. Jeg er selv kurder, og jeg kan godt forestille mig, at mange danskere tror, at der ikke er særlig stor afstand mellem fx kurdere og tyrkere.

Men i min familie er der fx en pige, som har fundet sammen med en tyrkisk mand, og de ville gerne giftes. Men det tog to år at overtale pigens far altså ham fra min familie. Og det siger jo noget om, hvor svært det kan være at gå uden for egne rækker. Men hvis to unge holder af hinanden, og de ønsker at danne par, så skal de selvfølgelig ikke give op, og der er forskellige måder at gribe sagen an på.

Hvis det drejer sig om en dansk fyr og en pige med etnisk baggrund, så er det vigtigt, at pigen sørger for, at der bliver skabt en god kontakt mellem hendes fyr og et familiemedlem, som har indflydelse på hendes forældre. På den måde kan de ad omveje forsøge at påvirke pigens forældre. Hvis pigen er stærk, så kan hun måske selvovertale moderen. da hun måske vil være villig til at bygge bro mellem far og datter.

Men det bliver sikkert ikke nemt. og hvis det er en svag pige. så er forholdet næsten dødsdømt på forhånd. Og så er der kun en mulighed. Nemlig at de to unge stikker af sammen. men konsekvensen heraf er, at familien slår hånden af pigen. Det er måske en anelse nemmere. hvis det drejer sig om en dansk pige og en fyr med etnisk baggrund. Igen kommer det selvfølgelig an på familiens indstilling.

Mange vil ikke bryde sig om det, men jeg kender da også et eksempel, hvor en familie først var imod ægteskabet med en dansk kvinde. Siden gik hun hen og blev familiens yndlings svigerdatter. Men det er vigtigt. at man ikke går hen og bilder sig selv ind. at kulturforskellene ikke betyder noget. For det gør de. Vores måde at se verden på. vores måde at opdrage vores børn på og vores måde at forholde os til ægteskabet på, er i bund og grund meget forskellige.

Det er de, fordi den slags ting bliver grundlagt i familiekulturen. og det tager mange. mange år at ændre på den slags. Derfor er det også vigtigt, at den enkelte gør op med sig selv, om der er noget at bygge videre på. Men hvis man virkelig er forelsket. så må man også være villig til at gå på kompromis i forhold til ens egen kultur.

Det nytter ikke kun at ville opretholde værdierne fra ens egen kultur og så bare forkaste de ting, som ens elskede fik med sig i bagagen. Begge parter må give sig lidt. hvis det skal lykkes. I øvrigt tror jeg ikke. at mange forældre ved hvor meget kæresteri. der egentlig foregår blandt unge danskere og nydanskere.

For ofte foregår den slags udenfor forældrenes synsvinkel. Og når det foregår i det skjulte, så sker det først og fremmest fordi. forældrene ikke ønsker, at det eksisterer. For mig er der ingen tvivl om. at der er en bevægelse i gang, og jeg fornemmer, at den nye generation ser mere åbent på tingene i dag. Jeg tror. og håber i øvrigt også, at afstanden mellem kulturerne vil blive mindre i fremtiden. og at vi kommer til at se mange flere unge danskere og nydanskere danne par på kryds og tværs fremover.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi bruger cookies til at optimere vores service og målrettet markedsføring 🍪
X