Nogle af mine læsere har sikkert tidligere læst på min blog, at jeg har mistet min elskede svigerdatter og barnebarn. Siden jeg mistede dem, har jeg arbejdet med mig selv. Deres død har været et chok for den nærmeste familie og vennerne, da min svigerdatter var et meget afholdt menneske.

Sevgi og Rodis grav
Sevgi og Rodis grav

For første gang i mit liv kom jeg til at møde chok, sorg og tab, da jeg mistede mine elskede. Jeg har undersøgt mit eget handlemønster, reaktioner og måden, jeg forholder mig til mig selv, min nærmeste familie, mit sociale netværk og ikke mindst mit daglige arbejde.

Sorgen over tabet af mine elskede kan ikke beskrives med ord, men det er et faktum for mig og for andre, der har mistet deres kære, at vi forholder os forskelligt til vores sorg og tab. Derfor tilbyder jeg nu foredrag om sorg og tab, hvor jeg giver publikum mit personlige bud på, hvordan kroppen og følelserne reagerer, og deler ud af mine konkrete erfaringer med at leve med sorgen og vende tilbage til normaliteten.

Døden er en del af vores livsvilkår. Ingen af os undgår den, men jeg og andre forældre ville nok ønske, at vi kunne have indflydelse på, hvornår nogen skulle dø. Jeg vil tro, at forældre og andre af familiens ældre vil sige, at døden skal komme i rækkefølge med start hos de ældre, ikke hos unge og børn.

Desværre blev det omvendt hos mig. Jeg mistede min 24-årige svigerdatter og mit barnebarn på 18 måneder. Det er et stort tab for mig, jeg ønskede at have dem om mig resten af mit liv, men nu er det sådan. Deres død har fået mig til at ”vågne op” og tænke på, at der er noget, der hedder døden. Selv om døden er et livsvilkår, ved jeg med mig selv, at jeg ikke i dagligdagen tænker på at dø. Efter at jeg havde mistet mine elskede, kom jeg til at tænke på følgende områder i mit liv:

 • At værdsætte og pleje livet.
 • At finde tid og rum til familie og nære venner, plads til individuelle og fælles oplevelser.
 • At nyde familien, mens man har den og prioritere familien, især børnene.
 • At mærke familiens og andre menneskers dybe betydning for mig og italesætte relationer
 • At leve i nuet, selvom vi lever, som om døden ikke eksisterer.
 • At død og tab giver anledning til, at jeg forholder mig til følelser i forbindelse med døden.
 • At der både psykisk og fysisk sker en ændring med en selv.

Livet giver mening, når vi mennesker i vores nære relationer mærker dybt, hvad det enkelte menneske gør ved os, og vi i en kort stund prøver at holde fast i den følelse, vi kommer i kontakt med, fx glæde eller kærlighed, og forsøger at fastholde ”smagen”.

Da jeg ikke selv har døtre, kom jeg via min svigerdatter til at lære at holde af piger, som en blandt mange andre værdier jeg kan takke min svigerdatter for. Når jeg taler om smag, dvs. følelser, har mit elskede barnebarn Rodi i kraft af sin eksistens lært mig at elske. Dette kalder jeg gaver, som jeg fik af min elskede svigerdatter og barnebarn.

Jeg er overbevist om, at andre, der har mistet deres kære, genkender nogle af mine reaktioner på sorg og tab.

2 tanker om “

At mødes med døden

For første gang i mit liv kom jeg til at møde chok, sorg og tab, da jeg mistede mine elskede.:

 1. charlotte bruun siger:

  Jeg sidder med gråd i stemmen og mine øjne græder – hvor er det forfærdeligt og det gør mig utrolig ondt .. Det er jo sådan nogen vi går og frygter skal ske , det som er sket for dig .. Jeg føler mig dybt berørt og føler med dig kære ven .
  Mine ord kan ikke blive varme nok , der findes ingen ord der hjælper men du skal vide jeg føler med dig i smerten .
  De kærligste tanker og varmeste knus her i sorgen .
  Charlotte

 2. Ahmet Demir siger:

  Hej Charlotte
  Midt i min sorg og håbløshed skal du vide, at dine ord og medfølelse har stor betydning for mig. Jeg er helt enig i, at vi forældre frygter, at vi kommer til at give vores børn og børnebørn tilbage til jorden. Det blev faktum for mig, at jeg måtte give tre mennesker tilbage til jorden, dvs. mit barnebarn på 18 måneder og min 24-årige svigerdatter på 24 år, som var gravid.
  Min søn, jeg selv og resten af min og min svigerdatters familie oplever periodevis meningsløshed, og jeg ønsker ikke andre mennesker den form for tab. Det er en kæmpe sorg, som efterlader dybe sår i sjælen.
  Endnu engang tak for dine medfølende ord.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi bruger cookies til at optimere vores service og målrettet markedsføring 🍪
X