Jeg vil takke en læser, der bad mig skrive om, hvad det vil sige at være bedsteforældre. På min blog er man velkommen til at foreslå emner, og jeg vil ud fra min faglige ekspertise forsøge at inspirere læserne.

Ungdommens dynamiske og livlige energi bruger vi bl.a. på uddannelse, karriere, at finde en partner og andet, der får vores drømme til at gå i opfyldelse.

Når vi selv får børn, vil nogen stadig være optaget af arbejde og karriere, så vi ikke finder den nødvendige tid til at nyde vores børn.

Når vi får børnebørn, sker der noget. Mine kærlige og vidunderlige børnebørn har lært mig utroligt mange sider af livet, som jeg ikke dyrkede pga. arbejde og karriere.

Bedsteforældre kender følelsen

Når vi møder vores børnebørn, mærker vi fra første dag kraftig kærlighed dybt i hjertet. Denne følelse styrkes med tiden, men vi skal være opmærksomme på, at vores kærlighed ikke forstyrrer barnets forældre, der skal have lov til at nyde deres barn.

Det kræver klar kommunikation mellem bedsteforældre og forældre. Hvis forældrene oplever, at bedsteforældrene er meget optagede af børnene, skal det gøres klart, at det ikke har noget med forældrenes kompetencer at gøre. Hvis forældrene tror, at vores opmærksomhed er en uudtalt kritik af dem, er det ikke godt for nogen af parterne og heller ikke for børnebørnene, som vi alle ønsker det  bedste.

Bedre vilkår for børnebørn
Bedre vilkår for børnebørn
Foto: Vytalis Arnoldus

Bedsteforældre kan være vilde med børnebørnene, fordi mange har opnået deres mål. Vi har oplevet vores egne børns udvikling og ved, at det er en stor begivenhed at blive forældre. Vi er dobbelt så glade, fordi vi selv og vores børn er glade, og bedsteforældre har tid og ro til at reflektere over, hvad der sker med de små sjæle. Vi kan uden stress mærke hele vores følelsesregister over for de vidunderlige unger, og de kan mærke, at vi betingelsesløst er der for dem.

Bedre vilkår for børnebørn

I nogle familier konkurrerer bedsteforældre og forældre om, hvem der holder mest af børnene og passer bedst på dem.

Hvis forholdet mellem bedsteforældre og forældre er dårligt, må man være konkret og italesætte temaerne i stedet for at være irriteret. Børnene mærker den dårlige stemning, og det sætter dem i et dilemma. Her må vi voksne tage vores ansvar på os og tale sammen. Når vi sætter ord på følelserne, skal vi lytte aktivt og ikke være forudindtagede omkring den anden parts hensigter.

Bedsteforældres dybe relationer til børnebørnene betyder ikke, at de opfatter forældrene som uduelige. Har forældrene den oplevelse, må man forklare, at bedsteforældrene har bedre tid til fx at hente børnene, og at det er ment som en støtte, så børnenes forældre kan få mere kvalitetstid med deres børn.

Hvis forældrene er skilt, har bedsteforældre og forældre hver deres ansvar for børnenes trivsel.

En skilsmisse er en krise, som sætter dybe spor hos børn og voksne. Børn ønsker, at forældrene er sammen, men kan ikke styre forældrenes valg. Børn må på godt og ondt finde sig i forældrenes skilsmisse, selv om mange betaler dyrt for den, og den også kan gå ud over forholdet til bedsteforældrene.

Hvis forældre i en skilsmisse bruger deres børn som gidsler mod ekspartneren eller bedsteforældrene, vil jeg bede dem være voksne og se på deres børns behov. Sårede følelser må ikke gå ud over børnenes behov for at se bedsteforældrene, da det kan give dybe sår på sjælen forældre. Børn skal ikke oven i skilsmissen “straffes” ved at undvære bedsteforældrene.

Hvis børn ikke må se bedsteforældrene, kan de blive triste, udtrykke savn, sove uroligt, være ukoncentrerede, opdigte historier og blive utrygge.

Vores børnebørn fortjener det bedste

Ingen ønsker, at der sker vores børnebørn og deres forældre noget slemt. Hvis børnene oplever fx skilsmisse i familien, forventer jeg, at de voksne tager ansvaret alvorligt og i fællesskab finder ud af, hvordan vi minimerer krisen hos børnene. Vi kan bl.a. lytte til børnebørnenes behov, og hvis de har lyst til at se deres bedsteforældre, må forældrene lade dem gøre det uden at pege fingre.

Vi må anerkende børnene og lytte, hvis de fortæller om deres bedsteforældre, så børnene føler sig hørt og set. Både forældre og bedsteforældre skal omtale hinanden respektfuldt, og bedsteforældrene skal undlade at blande sig i skilsmissen. Fokus skal være på børnene, som især i skilsmisseprocessen, men også efterfølgende har enormt behov for nærhed og omsorg.

Som nævnt er jeg bedstefar og utrolig glad for mine børnebørn, som fylder mig med glæde og giver livet mening på mange måder. Desværre har jeg også oplevet at miste mit første barnebarn, Rodi, i en trafikulykke i Tyrkiet i 2011, hvor han var kun 18 måneder gammel.

Min elskede Rodi
Min elskede Rodi

Jeg elsker mine børnebørn og græder over tabet af min kære Rodi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi bruger cookies til at optimere vores service og målrettet markedsføring 🍪
X