På det sidste har vi læst om og været vidner til en del umenneskelige handlinger blandt etniske grupper med anden baggrund end dansk. Senest opstod der konflikt på Cafe Rust i København, der endte med, at dørmanden skød en ung mand og sårede en anden.

Indledningsvis vil jeg sige, at vi står overfor alvorlige problemer med unge med anden etnisk baggrund end dansk. Jeg ville ønske, at det, der skete på Cafe Rust var den sidste af sådanne episoder vi skal opleve i fremtiden. Men desværre kommer vi til at opleve flere lignende hændelser, og dette kan jeg sige på baggrund af mit kendskab til og mit pædagogiske arbejde med bl.a. unge med anden etniske baggrund end dansk.

Der findes især en lille gruppe, der er en tikkende bombe. Det kræver en hurtig helhedsindsats, for at modvirke at den bliver tiltrukket af kriminelle bander. Der er sikkert nogle læsere, der tænker, at det er en mærkelig overskrift, men her vil jeg komme ind på, hvorfor jeg mener, at vi ikke skal have dørmænd med anden etnisk baggrund end dansk.

Når vi ser tilbage i historien var der for nogle få år siden en kendt bokser og dørmand, der blev slået ihjel i Århus. I København blev en dørmand overfaldet, og han mistede det ene øje. Jeg mener, at vi skal se mere nuanceret på dørmænd med anden etnisk baggrund end dansk det er tankevækkende, men det er nødvendigt både for dørmændenes egen sikkerhed og ikke mindst for de unge, som besøger steder, hvor der er dørmænd.

For nylig talte jeg med en ung mand med ikke dansk, der kender en del til byens natteliv, og jeg spurgte ham, hvordan han har det med at gå i byen. Jeg spurgte ham også, og om ikke det var en fordel for ham at komme ind de steder, hvor dørmændene ikke er danske.

Han svarede: Nej, du kan tro, at jeg hellere vil møde danske dørmænd, for mange af de andre tror de ejer det hele. De spiller meget med deres muskler og er meget nedladende overfor for os i deres kontakt¦ derfor har jeg nogle gange lyst til at smadre dem, fordi de tror de er mere end os andre.

Dørmænd med anden etnisk baggrund end dansk risikerer at tage det som en selvfølge, at deres egen nationalitet og kendskab til kulturen automatisk sætter dem i respekt overfor unge og i særdeleshed overfor de hårde kriminelle. Selvom dørmanden har samme nationalitet som Ali og Ahmet skal kontakten til disse være professionel.

Dørmændene skal kende til reaktionsmønstrene og være gode til på alle måder at undgå at provokere men i stedet forsøge at bruge fredelige midler. Dog kan det være svært at løse konflikter og konfrontationer via dialog. Efterhånden har jeg selv været mægler i en del voldsomme konflikter i forbindelse med vold blandt grupper med anden baggrund end dansk, og i langt de fleste tilfælde er det endt godt.

Jeg siger ikke, det er nemt at være dørmand, men i komplicerede situationer, hvor dialogen kommer til kort, bør dørmanden bruge politiet i stedet for skydevåben. På Cafe Rust kostede skydevåben et menneskeliv, og det er ikke løsningen. Jeg vil opfordre til at dørmændene og deres fagorganisation sørger for en uddannelse af dørmændene, der indeholder konflikthåndtering så de få lært at håndtere nogen af de meget komplicerede situationer, de kommer ud for.

Jeg vil mene, at der, hvor der kommer mange unge med anden etniske baggrund end dansk, bør de også have ansat danske dørmand. Dørmænd med anden etnisk baggrund end dansk kan virke som en rød klud i hovedet på nogle af de unge især de kriminelle de føler sig udfordrede, og i deres egen terminologi kaldes disse dørmænd for røvslikkere.

Jeg siger nej til skydevåben som konfliktløsning og ja til professionel uddannelse af dørmændene så de har større mulighed for at løse konflikter på en fredelig måde. Jeg lægger op til et styrket samarbejde mellem danske og ikke etniske danske som løsning af denne problemstilling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi bruger cookies til at optimere vores service og målrettet markedsføring 🍪
X