Vi ser det ofte, måske endda uden at lægge mærke til det. Vi kan se det blandt vores venner, vores familie, i vores opgang, i vores omgangskreds eller under vores arbejde. Jeg mener skilsmissebørn, der er klemt mellem de to vigtigste personer i deres liv, nemlig mor og far! Vi ser det måske for ofte til at tænke over, hvilke problemstillinger det åbner op for…

I Danmark opleves ca. 14.000 skilsmisser om året. Disse statistikker siger desværre ikke noget om, hvor mange børn, der rammes af forældrenes skilsmisse. Udover statistikkens tal kommer alle dem, der går fra hinanden og ikke registreres som skilte, da parret aldrig har været gift. Og i den gruppe findes sikkert også, en god portion børn!

En skilsmisse er for de fleste børns tilfælde et markant skift i hverdagen. Forældrene bor ikke sammen længere, samværet med den ene forældre reduceres ofte… og dertil kommer den populære ”uløselige” strid mellem mor og far!

At mor og far går fra hinanden er oftest velbegrundet forældre i mellem, men forstår barnet hvad der sker? Børnene bliver som regel boende hos moren, hvor ofte skal barnet se far? Skal barnet overhovedet se sin far? Skiftes der skole? Og kommer der stedforældre ind i billedet? Stedsøskende? Og hvor skal børnene holde jul?

Man kan argumentere for, at børn i forbindelse med forældrenes skilsmisse befinder sig i vildrede og oplever vanskeligheder ved at danne struktur i sin (nye!) hverdag. Det er her meget vigtigt, at forældre som de voksne tager ansvar og hjælper børnene i gennem alle disse forandringer. Børn der kommer i klemme i mellem deres forældre er meget uheldige. Uanset hvad der sker mellem mor og far, ser barnet ikke anderledes på disse. Børn elsker bare mor og far, og det skal de have lov til! Et barns forhold til sin ene forælder skal ikke påvirkes negativt af den anden forælder.

Jeg synes det er tankevækkende og meget vigtigt at overveje, hvilke problemstillinger børn finder sig selv i, når mor og far går igennem en grim skilsmisse. Er det virkelig fair for et barn at være klemt imellem mor og far?! Er det fair, at barnets behov overses fordi mor og far er sure på hinanden og ikke kan snakke sammen, når det er nødvendigt?

At være et skilsmissebarn er ikke et problem i sig selv. Så lad dette være et opråb til forældre, der måske overser deres børn under og måske også efter skilsmissen; Lad være med at sætte jeres børn i klemme, de ønsker blot at have sine forældre hos sig – gerne i fred!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi bruger cookies til at optimere vores service og målrettet markedsføring 🍪
X