I dette blogindlæg har jeg lyst til at give plads til et eksistentielt emne, som optager alle mennesker uanset national, kulturel, religiøs og etnisk baggrund. Der kan være mange bud på  meningsløshed, men for mig er du den eneste, der for dig selv kan definere, hvad du har oplevet som meningsløst i dit liv.

For mig handler meningsløshed om, at vi mennesker har sociale relationer, bl.a. i vores egen familie, socialt, kulturelt, på arbejde og i interessenetværk. Via vores relationer er vi bundet til andre mennesker på forskellige niveauer. De relationer gør noget ved os, idet vi udvikler os og finder mening i relationerne.

I de nære relationer til partneren, børnene og andre betydningsfulde personer mærker vi os selv på godt og ondt. I både de nære relationer og i andre sociale fællesskaber sker der forstyrrelser for os mennesker, men mennesker finder selv ud af at vende tilbage til de mennesker, som har betydning og giver mening for dem. Man forsøger at pleje sine relationer for at finde mening i meningsløsheden.

Forstyrrelse i de nære relationer kan ikke undgås, uanset hvor afholdt og elsket det enkelte menneske er.

Oplevelsen af meningsløshed er forskellig fra menneske til menneske , den enkelte vil opleve det dybt i sin sjæl.

Ved årets væsentlige begivenheder som eidfesten, der falder to måneder og ti dage efter ramadanens afslutning, jul og nytår, får mennesker ro fra den stressede dagligdag og søger fællesskab i nære og sociale relationer. I den forbindelse kan man nogle gange føle meningsløsheden.

Mennesker, der har mistet deres kære på grund af naturlige årsager, ulykker eller sygdom, har oplevet det hjerteskærende at give deres kære til jorden. Ved højtiderne mangler vi dem og deres bidrag til fællesskabet og kan dybt i vores sjæl mærke meningsløsheden.

Også jeg mærker i disse dage meningsløsheden i mit liv, hvor jeg savner min kære svigerdatter Sevgi og barnebarn Rodi, som jeg mistede i forbindelse med en trafikulykke. Min kære Rodi blev sat i verden 1.1.2010, og jeg havde dem alt for kort tid i mit liv. Jeg mærker meningsløsheden og ved, hvad det vil sige at miste sine nære og kære.

Meningsløshed og dyb sorg i sjælen er ”helbredende” og har betydning for, at mennesker lever med deres tab. Vi må huske hinanden på, at ikke alle mennesker har de store nære og sociale relation, men kan kæmpe med tab og sorg. Jeg opfordrer hver enkelt til at tænke sig ekstra om i højtiderne og række en kærlig hånd til disse mennesker, så de kan mærke, at vi andre tænker på dem og har medfølelse for dem.

Vi har brug for hinanden og især i højtiderne, hvor vi har ro i vores liv, også tænke på de mennesker, der kæmper med meningsløshed, tab, sult, hjemløshed, sygdom, forældreløshed, ensomhed osv.

Vi må også tænke globalt på mennesker i nød, hvad enten diktatorer eller naturkatastrofer får dem til at kæmpe for at overleve. De har brug for os, og vi må huske hinanden på at række en hjælpende hånd til dem, der er i nød.

2 tanker om “

Meningsløshed!

For mig handler meningsløshed om, at vi mennesker har sociale relationer, bl.a. i vores egen familie, socialt, kulturelt, på arbejde og i interessenetværk. Via vores relationer er vi bundet til andre mennesker på forskellige niveauer. De relationer gør noget ved os, idet vi udvikler os og finder mening i relationerne.:

 1. Maria-Leonore Christensen siger:

  Kære Ahmed,
  Jeg kan rigtig godt lide dit indlæg her den 24. December, hvor vi ønsker, at alle mennesker har fred i sindet og er glæde. Vores præst Karin Helmersen har lige mistet sin søn, så hun kan helt sikkert sætte sig ind i din situation, hvor svært det er, når sorgen knaver….
  Men jeg glæder mig over, at GUD er blevet menneske, og endda født i en stald. Vi holder HANS fødselsdag, og det gør vi i Avedøre Kirke i dag kl. 18:00. Alle er velkomne også DIG! – julemiddag, dans om juletræ og så synger vi mange smukke julesange efter bedste dansk tradition. Måske ses vi?
  Con amore
  Maria-Leonore

 2. Bente Christensen siger:

  Kære Ahmet,
  Tak for din påmindelse. Jeg ønsker dig en dejlig aften og et lyst 2014 fyldt med lykke og fremgang.
  Bedste hilsner,
  Bente

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vi bruger cookies til at optimere vores service og målrettet markedsføring 🍪
X