Hjemløse har også ret til respekt

I forbindelse med mit arbejde og i medierne har jeg fulgt situationen i området omkring Blågård gennem længere tid og jeg fik forleden anledning til at se huset for hjemløse i Stengade, drevet af Kirkens Korshær.

Udefra kunne man se, at der var graffiti på facaden og stedet var præget af slid, men der var også begået hærværk imod husets vinduer, som er et sted, hvor byens hjemløse kan overnatte.

Jeg har set i medierne, at huset på det seneste er blevet angrebet med stenkast mod ruderne, og via mit kendskab til en medarbejder blev jeg inviteret til at se deres arbejdsplads. Det var lige før, at samtlige ruder i huset igen var blevet smadret af nogle kræfter uden for huset.

Hvem er disse mennesker?

Det har jeg ingen ide om, men jeg kan ikke forstå dem. Professionelle og frivillige forsøger at gøre en forskel og skabe rammer for de hjemløse fx i Stengade.

Forholdene er simple. De hjemløse kan få et måltid mad eller sove på gulvet på en madras, men de hjemløse er taknemmelige for, at der er et hus til dem, hvor de kan få lov at være og få menneskelig omsorg.
Jeg undrer mig over, hvor fx myndigheder som politiet, politikere og lokale beboere er, og hvorfor man ikke får taget hånd om den  slags umenneskelige handling mod de hjemløse.

Forestil jer, at I ligger i jeres seng, som er ethvert menneskes ret, og pludselig bliver I angrebet med sten eller andre genstande mod husets ruder. Det må være en helvedesnat for de hjemløse, og folk der arbejder i huset.
Disse angreb er for mig respektløse over for de hjemløse og medarbejderne. Jeg opfordrer til et bredt samarbejde mellem myndigheder og lokale kræfter til at afdække, hvem der står bag disse umenneskelige handlinger.

Jeg er af den overbevisning, at nogen i lokalmiljøet ved, hvem det er, der står bag disse konstante angreb mod huset. Jeg kan ikke se meningen, og efter min mening skal deres handlinger have konsekvenser.
Konsekvenser kan for mig handle om allerførst at komme i kontakt med dem, der står bag handlingerne, skabe en bevidsthed om, hvad deres handlinger gør ved andre mennesker og appellere til deres empati. I yderste konsekvens må der være juridisk konsekvens for dem.
Jeg håber, at politikerne også viser interesse for de hjemløses vilkår, især i forhold til angrebene, som dem mod Stengade.

Jeg synes, de hjemløses levevilkår i forvejen er smertefulde. Fx så vi i vinter, at de kæmpede for at overleve kulden. Jeg tager stærk afstand fra, at nogen er så grove mod disse mennesker. Det er en stor skam, og alle må bidrage til, at disse angreb mod hjemløse stoppes.

Share Button
Posted in:

Kontakt mig

Har I brug for en erfaren konsulent med speciale i udsatte familier, en engageret supervisor eller en inspirerende foredragsholder?
KONTAKT MIG og hør, hvad jeg kan gøre for jer
About the Author

Ahmet Demir

Jeg har 30 års erfaring med udsatte børn, unge og familier og særligt kendskab til etniske minoriteter. Mine ydelser er rettet mod, kommuner, skoler og institutioner, privatpersoner. Jeg tilbyder terapi, konflikthåndtering, konsulentbistand, supervision, mentorordninger, foredrag og kurser skræddersyet alt efter behov.

5 Comments

 1. Hej

  Jeg har med stor interesse læst din artikkel.
  Ja hvor er vi mennesker sølle. Det at sparke til en der ligger ned, ligger så langt tilbage som man kan huske ( derfor ordsproget) Oftes er det jo mennesker med (som du skrev i den anden artikkel) meget stor smerte og frustration der gør sådanne ting. Hvad gør man med vrede og det at føle sig uretvist behandlet, jo man træder på dem der har det endnu værre. Der må arbejdes på at der bliver skiftet holdning. At der ikke er nogen der er overmennesker, men at alle er mennesker bare i forskellige situiationer. Jeg synes også at det er meget vigtigt, ikke bare at sætte nye ruder i, men at finde dem der slår dem i stykker. Få sat dem ind i hvad der sker med de stakkels hjemløse mennesker der i forvejen ikke har det godt og har et meget lavt selværd. Få dem til at forstå, at det er ikke kun ruderne det går ud over. Men ofte er voldsmændene så langt ude at selv det nytter ikke. Men det er vigtigt at de hjemløse har en plads, hvor de kan føle sig trygge

  V.h
  Jóna

 2. Tak for din betydningsfulde kommentar. Jeg synes, du har nogle interessante pointer.
  Jeg synes, vi er nødt til at arbejde bredt for at stoppe hetzen imod hjemløse. Jeg mener, at professionelle, beboere og myndigheder i lokalområdet er nødt til at gå hånd i hånd for at komme i kontakt med dem, der øver hærværk mod hjemløse. Når der er kontakt, må man vurdere, hvad de udtrykker med deres grove og umenneskelige handlinger, og om nogen af dem har brug for en håndsrækning, dvs. støtte. Jeg udelukker ikke, at nogen af hærværksudøverne skal opleve juridiske konsekvenser for deres handling.
  Hjemløse er efter min mening en glemt gruppe, også på det politiske niveau. I forbindelse med Finansloven oplever jeg også, at fx Dansk Folkeparti ikke vil have en pulje, der støtter hjemløse, og vil have udenlandske hjemløse udvist. Det er interessant at se, hvilket menneskesyn der ligger bag disse holdninger.
  På den ene side skaber uacceptable handlinger fra nogle unge i lokalområdet utryghed hos hjemløse, på den anden side er der heller ikke opbakning fra politisk hold. Via min kontakt til frivillige og professionelle med hjertet på rette sted ved jeg, at de gør et kæmpe arbejde for de hjemløse, og jeg mener, vi må støtte de frivillige og professionelle i deres arbejde, som jeg synes gør en kæmpe forskel.

 3. Jeg er meget enig med jer to. jeg synes det er en rigtig god ide at stoppe hetzen imod hjemløse…
  De hjemløse har ligeså meget ret til at være her i Danmark så hvorfor skal vi opføre os sådan mod dem.
  Hvorfor gør folketinge ikke noget for dem?
  De burdt gøre noget or dem? Vi bliver nødt til at råb for dem..

  Ahsan

Skriv et svar