ISLAM OG DEMOKRATI: Vi skal kæmpe for demokratiske rettigheder, menneske- rettigheder og respekt for hinandens religiøse værdierI disse dage er verden vidne til tankevækkende begivenheder.

De voldsomme demonstrationer i Mellemøsten og andre muslimske lande mod Danmark og nedbrændingen af danske ambassader er helt uacceptabel. Det er vores alles ansvar som samfundsborgere i Danmark, og ikke mindst som samfundsborgere med anden etnisk baggrund end dansk at kæmpe for vores demokratiske værdier og ytringsfrihed.
Vi skal respektere hinandens forskelligheder, for eksempel religiøse overbevisning.

Her tænker jeg på Jyllands-Postens offentliggørelse af karikaturtegningerne af Muhammed. Jeg tror ikke, at der er nogen, der kunne forudse, at tegningerne ville medføre et globalt oprør blandt yderligtgående muslimske grupper. Der er stadig grupper og politiske kræfter, der nærmest leder efter Vestens manglende respekt over for deres kultur i dette tilfælde den islamiske religion.

Karikaturtegningerne har givet nogle af disse grupper et “trumfkort” på hånden. Jeg har respekt for og vil kæmpe for ytringsfriheden, men jeg mener ikke, at Jyllands-Posten skulle have offentliggjort tegningerne, fordi de rammer en stor del af verdens muslimske grupper, og fordi der ikke deraf bliver nogen muligheder for, at Jyllands-Posten og disse grupper kommer i dialog med hinanden.

Jeg mener, at vi til enhver tid skal vise respekt over for andre menneskers religiøse værdier.
Der er tre forhold, der optager mig. For det første er det de imamer, der i det offentlige rum præsenterer sig som talsmænd for samtlige muslimer her i landet. Både jeg og en stor del af de tyrkiske og kurdiske grupper tager stærkt afstand fra dette.
For det andet har jeg på det seneste været til arrangementer, hvor der var mange mennesker, der som jeg var meget optaget af, hvor meget Jyllands-Postens karikaturtegninger blev diskuteret. Der var en, der sagde:

“På det sidste har vores lands og andre landes repræsentanter markeret sig stærkt i forbindelse med tegningerne. Det lyder, som om de kæmper for os og interesserer sig for os, som samfundsborgere her i landet. Men desværre er det rent hykleri, det omverdenen er vidne til. Disse landes ambassadører her i landet behandler os som andenrangsmennesker. Hvor er vores lands og andre landes repræsentanters demokratiske og ordentlige behandling af egne samfundsborgere”.

For det tredje, var der den gruppe af imamer og andre repræsentanter, der rejste til Mellemøsten nogle måneder efter tegningernes offentliggørelse. Gruppen har formået at skabe nogle billeder i befolkningernes bevidsthed, så de opfatter Danmark som deres hovedfjende.

Dette ses også tydeligt ved blandt andet afbrænding af ambassaderne. Jeg tager stærkt afstand fra de hadefulde tendenser, som gruppens rejse til Mellemøsten har medført. Det er der ingen, der har brug for. Tværtimod har vi brug for hinanden til at kæmpe for demokrati og menneskerettigheder.
Jeg vil opfordre alle til at bruge de demokratiske rettigheder her i landet og være loyale samfundsborgere.

Utilfredsheden med tegningerne kan udtrykkes her i landet, og sagen bør behandles internt i Danmark. Jeg vil opfordre samtlige radikale muslimske kræfter til ikke at lade sig repræsentere af sådanne grupper, men i stedet selv deltage i den offentlige debat og blive forbilleder for blandt andet den yngre generation.

Afslutningsvis vil jeg understrege, at jeg tager stærkt afstand fra det had, vi i disse dage ser mod den danske stat, det er på ingen måde berettiget. Det er på tide, vi kæmper for demokratiske rettigheder, menneskerettigheder og respekt for hinandens religiøse værdier. Vi skal være positive forbilleder for den opvoksende generation her i landet og kæmpe for broderskab på kryds og tværs af kultur og religion.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi bruger cookies til at optimere vores service og målrettet markedsføring 🍪
X