Den konservative politiske ordfører Mai Mercado har meldt ud, at ”kristendommen er bedre end islam”. Jeg gætter på, at det mest handler om jagt på stemmer.

Moské er stedet for muslimers religionsudøvelse
Photo Credit: Landahlauts via Compfight cc

Som ansvarlig politiker burde Mai tænke sig om, inden hun kommer med sådan en udmelding. Hun kunne i stedet tage sit syn på islam med i fx et forum omkring religion, hvor de til hudløshed kan diskutere, hvilken religion der er bedst. Jeg respekterer Mais synspunkt, men vil i det følgende komme ind på, hvorfor jeg er uenig.

Jeg kan frygte, at Mais udmelding kan have betydning for fx børn og unge, som i forvejen er i en gråzone, eller mennesker som er usikre på, om man ønsker dem i Danmark.

I forhold til børn og unge i gråzonen kan Mais politiske udmelding om islam grave dybe grøfter mellem børn med forskellig tro. Det kan fx mærkes i skolen eller i sociale sammenhænge, hvor børn og unge mødes:

A (ung muslim): ”. Hvad sker der for hende politikeren, der kalder islam en dårlig religion. Hvad tror hun, hun er? Hun er fucking racist… hun vil smide os ud af landet.”

B (ung kristen):”Ja, det er noget mærkeligt noget, men jeg synes, du er god nok. Det har ingen betydning, om du er muslim eller ej… ”

A: ”Tak min ven. Jeg har det på samme måde. Du er min ven, selv om du er kristen. Jeg kan godt lide dig, men mine forældre siger, at vi ikke er ønsket i Danmark. Jeg har altid sagt til mine forældre, at det ikke passer, men efter at have hørt Mais udmelding, giver jeg mine forældre ret.”

Mai må gerne provokere og give udtryk for sine synspunkter, men i det offentlige rum fører en så bombastisk udmelding ikke til konstruktiv dialog.

Mai og vi andre har et fælles ansvar for at vise respekt for folks tro og ikke bruge troen som et politisk middel til at komme til magten, som man gør i fx Mellemøsten. Jeg håber ikke, at vores danske politikere vil få stemmer og magt på bekostning af nogle etniske gruppers tro på islam.

For mig er det er usmageligt at være nedladende over for andres tro. Når det er sagt, skal vi selvfølgelig debattere religion, men på et sagligt grundlag uden at være nedladende. Hverken debattører eller politikere skal være dommere over menneskers tro.

Med sin udmelding om islam graver Mai efter min mening en dyb grøft mellem borgere i det danske samfund. Jeg forstår ikke meningen med det. Jeg taler om fælles ansvar for alle borgere, og for mig er grundværdierne, at vi anerkender hinanden, respekterer hinandens tro og forskellighed samt tager ansvar for en respektfuld debat og retorik i det offentlige rum i håbet om at skabe en dialog, som fører til et harmonisk samfund med plads til alle.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi bruger cookies til at optimere vores service og målrettet markedsføring 🍪
X