Søndag den 26.10.2014 gav jeg i DR1’s søndagsnyheder mine bud på forhold, der medvirker til stigningen i skilsmisser i familier med anden etnisk baggrund. I mit blogindlæg vil jeg uddybe mine bud og fokusere på børnenes udvikling i forældrenes skilsmisse.

Tomorrow I'll Be You

Når det handler om skilsmisser, må man se på generation og social klasse. Første generation er ofte ufaglærte og kommer fra landsbysamfund. Den generation har en kollektiv familiestruktur, hvor far er familiens overhoved. Groft sagt eksisterer ordet skilsmisse ikke i deres ordforråd. Når et par har sagt ja til hinanden, er det kun døden, der kan adskille dem. Skilsmisser i den generation kan ikke helt udelukkes, men de er sjældne.

De efterfølgende generationer er kommet til Danmark i en ung alder eller er født og opvokset her. Uanset social gruppe kender en stor del af familierne til skilsmisser. Skilsmisser sker ikke kun her i landet, men også i de oprindelige lande, fordi denne generation har valgt en mere individuel familiestruktur end forældrene.

Jeg har i mange år arbejdet som familiebehandler og ser følgende forskelle mellem den yngre og ældre generation:

  • Den yngre generation er individuelt behovsorienteret, mens forældregenerationen er mere kollektivt orienteret.
  • Den yngre generation styres af indre forhold, mens den ældre generation er styret af ydre forhold.
  • En stor del yngre kvinder er målrettede i forhold til deres uddannelse. De vil ikke være en kopi af deres mor, som automatisk tog sig af huslige funktioner og alt andet arbejde i hjemmet.
  •  Yngre kvinder vil have en aktiv rolle på arbejdsmarkedet, mens de ældre befinder sig bedst som hjemmegående.
  • Yngre mænd er overbeviste om, at de skal være familiens overhoved ligesom deres far, og de har ikke samme fokus på uddannelse og arbejdsmæssige kompetencer som kvinderne.
  •  Yngre kvinder er på mange områder længere fremme i deres personlige, sproglige, uddannelsesmæssige og arbejdsmæssige kompetencer end deres mænd. Det kan give uro i familien, og hvis manden ikke vågner op og udvikler sine kompetencer, kan det føre til skilsmisse. Den yngre generation af kvinder vil ikke som deres mor finde sig i en dominerende mand.

Disse forhold kan gælde for alle grupper og nationaliteter.

Børn har brug for forældrenes omsorg og andre voksnes støtte

I nogle familier er skilsmisse tabubelagt eller skamfuldt. Der bliver ikke talt med børnene, inden forældrenes beslutning om skilsmisse bliver annonceret. Nogle forældre mener, at børnene ikke skal påvirkes af deres skænderier, skilsmissen osv.

Forældrene skal her gøres opmærksomme på, at uanset hvordan de forsøger at skjule interne stridigheder og konflikter for deres børn, kan børnene fornemme stemningen i hjemmet. Det kan betyde, at børnene får svært ved at koncentrere sig i skolen og kommer bagud med lektierne, opsøger dårligt selskab, skader sig selv eller bliver aggressive mod deres forældre eller andre voksne.

Børn skal støttes

Skilsmisser er også smertefulde for børn, men smerten kan mindskes, hvis forældrene ærligt orienterer om deres valg i god tid. Børn skal ikke involveres i forældrenes problemer, men orienteres om, at mor og far ikke har det godt, at de arbejder på at få det bedre, men hvis det ikke går, skal de muligvis skilles.

Det er væsentligt, at forældrene under og efter skilsmissen ikke tager børnene som gidsler. Fx i forbindelse med samvær skal de tale pænt om den anden part, da det modsatte kan have alvorlige psykiske konsekvenser for børnene. Parterne må ikke underminere, at børnene har følelsesmæssige relationer til begge forældre. Hvis den ene part taler nedsættende om den anden, gør det enormt ondt på børnene.

Fagfolk, som har med skilsmisseramte børn at gøre, skal tale med børnene, så de kan sætte ord på de smertefulde følelser. De skal være opmærksomme på, at børn med anden etnisk baggrund kan komme fra familier, hvor ingen voksne taler med dem om skilsmissen.

Skilsmisser er blevet en del af familiemønstret, og forældrene skal tage deres voksenansvar på sig uden at lade sig dominere af netværket og den ældre generation. De skal tage en beslutning, som er god for dem selv og deres børn, og de skal orientere børnene.

2 tanker om “

Baggrunden for stigende antal skilsmisser i familier med anden etnisk baggrund

Hvilke forhold medvirker til stigningen i skilsmisser? Her er mit bud på, hvor børn har brug for forældres og fagfolks støtte.:

  1. Marie siger:

    jeg synes det her er skrevet rigtigt fint. tænkt på om du måske kunne skrive lidt om det at blive mormor /farmor /farfar/morfor mm. af yngre og ældre generation. hvis du kender til det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi bruger cookies til at optimere vores service og målrettet markedsføring 🍪
X